Loading...

Kategorie

Víte, jak oblékat miminka v zimě?

28.11.2019 16:33

Když přijdou sychravé, lezavé a mrazivé dny, často ani nevíme, co bychom měli obléknout sami sobě. Natož těm našim drobečkům - kojencům a batolatům. Obecně by mohlo platit, že miminkům dáváme o jednu vrstvu oblečení víc než sobě – nemají prozatím dokonale vyvinutý termoregulační systém, proto by mohla snadno prochladnout. Relativně dobře je na tom miminko, které si neseme v teplém šátku na hrudníku - dostatečně je totiž prohříváme svým tělesným teplem.

Dříve než se na první delší procházku vypravíme, měli bychom děťátko na přísun chladného vzduchu pomalu přivykat. Může to být častým, ale krátkým větráním, anebo s ním můžeme několikrát během dne vyjít jen na pár minut před dům, na balkon či na zahrádku.

Dokud si dítě samo neumí říct, jestli je mu teplo nebo zima, záleží způsob jeho oblékání výhradně na nás. A my je nesmíme nechat prochladnout, ale ani přehřát. Ale jak vlastně zjistíme, že je naší ratolesti na procházce dobře? Především spí a nepláče. Pocit chladu nebo přílišného tepla by děťátko jistě budil a my bychom hned věděli, že něco není v pořádku.

Tvářičky, nos a ručičky může mít miminko trošku chladnější, to je normální. Horší je, když sáhnutím do zátylku zjistíme, že je studený, anebo naopak zavlhlý potem. Pak je nezbytné vydat se zpátky k domovu.

U oblékání miminek do zimního počasí bychom se měli držet zásady „použití několika tenkých vrstev“. Jednak je to praktické - když zvenku zajdemezajdete do tepla, můžeme některé vrstvy svléknout, aby se dítě nepotilo, a na cestu domů zase oblečky přidáme; a za druhé více vrstev drží teplo u těla lépe.

Základem tepelného komfortu dítěte je spodní vrstva, což je v dnešní době obvykle body a legíny, případně tričko a dupačky. Spodní prádlo by mělo být z  bio bavlny, anebo z  antialergenních materiálů. Výběr je na současných trzích dostatečný. Další vrstvu oblečení tvoří svetřík či mikina, punčocháče a přes ně kamaše nebo tepláčky. Nesmíme zapomenout na teplé ponožky či capáčky, rukavičky a nejlépe dvě čepičky – jednu slabou a druhou teplou. Přidat můžeme lehčí overal a podle venkovních teplotních podmínek zvolíme teplý, anebo jen lehký dětský pytel. Nemáme-li fusak k dispozici, použijeme zateplenou kombinézu a zabalíme miminko do deky a ještě jednu deku položíme přes kočárek. Musíme-li se vydat ven i v dešti, použijeme pláštěnku na kočárek.

Když se vypravíme na procházku bez kočárku a chceme si kojence nést v náručí, tak lepší než šátky jsou na zimu bundy a mikiny k nošení dětí – jednoduše se do jedné bundy zapneme i s miminkem.

Při jakých venkovních teplotách je vhodné s miminkem vycházet?

  • kojenec do tří měsíců – teplota do -5oC

  • batole do jednoho roku – teplota do -10oC

  • při podzimních a zimních procházkách nesmíme podceňovat ani vítr a různé plískanice