Loading...

Kategorie

Co obléci novorozenci na cestu z porodnice ?

28.11.2019 16:25

Víte, jak oblékat miminka v zimě?

Spousta maminek, které si v chladném období přináší domů svého prvního potomka, si láme hlavu nad tím, do čeho ho vlastně bude oblékat, jestliže s ním půjde ven.

Hodně jste se toho dověděly od kamarádek, z časopisů, televize, a podobně, ale když je ta událost tady a vy si máte s tím skutečným plačícím uzlíčkem poradit, najednou jakoby všechny ty znalosti byly ty tam. A není divu – probdít několik nocí s malým hladovým křiklounem, soustavné přebalování, bolesti bříška, kojení, praní a žehlení, a k tomu ještě vařit pro manžela – to všechno je nové, je toho moc a dá to opravdu zabrat… Tak se tedy pojďme na oblékání miminka podívat rovnou od chvíle, kdy si je budete převážet domů. Vzhledem k tomu, že je tu sychravý podzim a zima na krku, zaměříme se na tohle aktuální období.

Co obléci novorozenci na cestu z porodnice

I když si - s největší pravděpodobností - povezete děťátko domů autem, musíte je teple obléci, byť by byla cesta k vozidlu sebekratší.

Nejdůležitější je chránit miminku hlavičku – používá se tenká, například přízová čepička a přes ni ještě jedna teplejší; anebo nasadíte čepičku a přes ni kapuci od mikiny nebo kombinézky. Na tělíčko je vhodné body s dlouhým rukávem a dupačky, přes to mikinová souprava (mikina + tepláčky), nebo využijte pletenou soupravičku. Pokud bude dítě během přepravy ve fusaku, stačí přidat jemnější fleecovou kombinézku. Jestli zimní pytel na dítě nemáte, je potřeba zvolit zateplený overal a poté ještě děťátko zabalit do deky. Oblečení doplňte rukavičkami – stačí tenčí, ručičky stejně určitě schováte do fusaku nebo pod deku – a můžete přidat měkké capáčky na nožky. Miminko je v podstatě nejvíce citlivé na chlad v zátylku, na hlavičce a nožičkách, a tak je nutné především tyto části těla zabezpečit před zimou či větrem.

Povezete-li dítě v kočárku, dejte přes fusak ještě deku, anebo nějakou dětskou peřinku. Kdybyste se rozhodli odnést si svého prvního potomka domů v šátku, nezapomeňte na to, že ho docela dost budete zahřívat vlastním tělem.

A nebojte se! Většinou vám sestřičky při odchodu z porodnice s oblečením poradí.

Se zdravým a donošeným novorozencem se můžete vydat za 10 až 14 dní po porodu na procházku. Vyberte si k tomu pěkný slunečný den, a o tom, jak kojence na prvních zimních procházkách, k lékaři, apod., oblékat - to si povíme zase příště.